Lapozz FEL! - élő könyvtár

Esemény időpontja

2016. május 28. szombat, 10:00

FEL! a Pro Scientia Aranyérmesekkel - Tudománnyal a FELelős társadalomért pályázati programsorozatunk zárásához közeledve 2016. május 28-án élő könyvtárt szervezünk Budapesten, a IV. KutDiákTudományos Hétvége rendezvényével párhuzamosan, annak helyszínén, a Magyar Tudományos Akadémián.

Az élő könyvtár éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid időre. A különbség azonban az, hogy az élő könyvtár "könyvei" élő személyek, akik nemcsak beszélni tudnak, hanem szívesen válaszolnak is az olvasók kérdéseire. A kölcsönzéssel a könyv és olvasója között tehát személyes párbeszéd kezdődik.  

A hagyományos élő könyvtárak könyvei általában olyan emberek, akik előítéletekkel gyakorta szembesülő csoportokat képviselnek, esetleg társadalmi kirekesztés áldozatai. Esetünkben ez kicsit másképp van:  A mi "könyveink"  olyan Pro Scientia Aranyérmes fiatal felnőttek, akik saját pályájukat, tudományterületüket, szakmájukat kívánják bemutatni az ezek iránt érdeklődőknek, elsősorban középiskolás fiataloknak. Természetesen akár ez is hozzájárulhat pl. egyes tudományos pályákról, vagy a kutatásról esetleg létező sztereotípiák lerombolásához. 

A PSAT Lapozz FEL! élő könyvtárába nem csupán a KutDiák Tudományos Esszépályázat és Poszterverseny résztvevői iratkozhatnak be, hanem szeretettel várjuk mindazokat a fiatalokat (középiskolásokat, egyetemistákat) akiknek érdeklődését felkeltette a rendezvény vagy bármely - alább közzétett - könyvcím.

Élő könyvtárunk könyvei (a címekre kattintva rövid leírás olvasható a könyvről):

 

Az élő könyvtár helyszíne: Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára 2. emelet (digitális olvasó), 1051 Budapest, Arany János u. 1.
Az élő könyvtár nyitva tart: 2016. május 28. 10.00-12.00-ig és 13.00-15.00-ig 
A kölcsönzési idő: 20 perc (1 alkalommal +10 perccel meghosszabbítható, ha a "könyvre" nincs előjegyzés)

 

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi ErőforrásTámogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett a „Fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő programok támogatása” címmel kiírt pályázatának (NTP-FTH-M-15-0002) támogatásával valósul meg.

 

      

Letölthető fájlok