Tudományos ismeretterjesztés és közösségi média

Esemény időpontja

2016. április 2. szombat, 10:00

A Pro Scientia Aranyérmesek Társasága Egyesület a „FEL! a Pro Scientia Aranyérmesekkel – Tudománnyal a FELelős társadalomért” c. pályázat keretében összesen három interaktív tudománynépszerűsítő bemutatót tart, ahol az előadók saját tudományterületükbe engednek némi bepillantást a tehetséges fiatalok körében. A Fedezz FEL! címet viselő bemutatók között először a Szertárról jól ismert Zsiros László Róbert interaktív előadásán vehettünk részt 2016. április 2-án, Budapesten, az I.sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet tantermében.

Zsiros László Róbert 2007-ben nyerte el a Pro Scientia Aranyérmet, az OTDK Agrártudományi szekciójában elért I. helyezését követően. Laci a Corvinus Egyetemen szerzett kertészmérnöki, a Miskolci Egyetemen jogi diplomát. 2008-ban alapította a Szertár névre hallgató edutainment (szórakoztató tudományos ismeretterjesztő) oldalt, ami eredetileg blogként indult, ahol heti rendszerességgel tett közzé különböző érdekes kísérleteket bemutató saját készítésű videókat. Azóta azonban a projekt jelentősen kibővült (a jelenlegi honlapon már egyáltalán nem csupán a videói találhatók, sőt!) és egyre népszerűbb. 2009 óta a folyamatos médiaszereplések, valamint a folyamatosan friss tartalmakkal bővített honlap és Facebook oldal is biztosítják az egyre nagyobb közönség elérését. Ebből következett, hogy ezúttal nem kísérletek bemutatása lett a Laci által tartott bemutató célja, hanem annak közvetítése, hogy hogyan lehet egy-egy szakmai oldalt a tudományos igényesség és a közönség érdeklődésének együttes fenntartása mellett működtetni. A rendezvény alkalmával a tudományos ismeretterjesztés korszerű formáival, különösen a közösségi médián alapuló formákkal foglalkoztunk a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

A résztvevők között a téma iránt érdeklődők, a működő közösségi oldallal rendelkezők, de még a tudományos újságírás képviselője is jelen voltak.

Megismerhettük napjaink legnépszerűbb közösségi hálóinak működését és alkalmazhatóságát a tudományos ismeretterjesztés céljaira. Kívülállóként érdekes volt látni, hogyan érhetnek el minket a „célzott” hirdetések. A statisztikákba és a szerkesztői oldalba nyert betekintés még felhasználói szemmel is rendkívül érdekes volt; ezen keresztül bepillantást kaphattunk a ránk leselkedő marketinges trükkök tárházába. Ám a tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozók számára is érdekes információkat tartogatott ez a pont, hiszen láthatták, mi alapján tudják az általuk választott célközönséget leginkább elérni. Az előadó kiemelte annak fontosságát, hogy lényeges, de nem minden a megfelelő célcsoport kiválasztása; figyelni érdemes a megcélzott közönségnek a megszólítására a megfelelő csatornán keresztül és a megfelelő nyelvezettel, hiszen minden réteg, korosztály más-más kommunikációs eszközöket, közösségi hálót használ, vagy részesít előnyben.

Érdekesség, viszont teljesen logikus, hogy a PSAT által a társadalmi felelősségvállalás jegyében szervezett, mégis különböző tematikájú programokban egy-egy gondolat ismétlődően megjelenik. Például a 2016. januári Készülj FEL! címet viselő, Dr. Szabó Éva (pszichológus, habilitált egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének vezetője, a Szociál- és fejlődéspszichológiai Tanszék megbízott tanszékvezetője) által tartott előadásban is helyet kapott a közösségi média: „Az előadáson fontos kérdésként felmerült az online felelősség kérdése is, ami a mai világban különösen aktuális. A magunkért és a másokért való felelősség is jelen van az internet világában: hogy közösségi oldalakon mit, kiről és kikkel osztunk meg. Sajnos a felelőtlen magatartásnak akár halálos áldozatai is lehetnek, és kimutatható, hogy minél többet facebookozik valaki, annál szomorúbb lesz.”

A felelősség gondolata Zsiros László Róbert előadásában is szerepet kapott, kiemelve azt, hogy a tudománynépszerűsítő oldalakkal foglalkozó személyek egyre nagyobb közönséget érhetnek el, ezáltal még fontosabb, hogy a megfelelő közönségnek a megfelelő üzenetet továbbítsák. Az interneten ugyanis rengeteg olyan oldalt találhatunk, amelyek tudományos eredményeket próbálnak meg közérthetően megfogalmazni, azonban olykor a köznyelvre való fordítások szándékosan, vagy véletlenül, de a valódi üzenet elferdített változatát továbbítják.

Az interaktív jelleg, a megfelelő számú résztvevő lehetővé tette néhány fontos kérdés alapos megvitatását is. A visszajelzések alapján ezek a megbeszélések mindenképpen hasznosnak bizonyultak, mert például rávilágítottak arra, hogy milyen sokféle eszköz, lehetőség áll rendelkezésre manapság azok számára, akik a tudományos ismeretterjesztés valamely formájával foglalkoznak, valamint, hogy hogyan kapcsolhatók össze a már kifutóban lévő és éppen divatos eszközök a mondanivaló célba juttatásához.

Reméljük, hogy első bemutatónk elérte célját, válaszolt a résztvevők kérdéseire és hamarosan megjelenő kisfilmünk által további érdeklődőkhöz is eljut majd. A FEL! projekt szervezői nevében kijelenthetem, hogy számunkra biztosan nagyon tanulságos program volt Zsiros László Róbert előadása. Jövőbeli programjainkat igyekszünk majd mi is az itt elhangzott segítő tanácsok fényében minél jobbra csiszolni, a közösségi médiában való megjelenésünket is megfelelővé tenni.

Végül, de nem utolsó sorban, szeretnénk megosztani az Antocián egyik képviselőjének szemszögéből készült beszámolót:

„Zsiros László Róbert, a Szertár YouTube-csatorna megálmodója, a Fedezz FEL! programsorozat alkalmából egy rendkívül érdekes és hasznos előadással, valamint beszélgetéssel segített azoknak, akik tudománynépszerűsítéssel foglalkoznak.

Ezen felül a rendezvény szervezői és az előadó egyaránt kiemelt hangsúlyt fektetettek a fenntartható jövő fontosságára, mely tovább gazdagította ismereteinket. Mi, az Antocián csapata (Balogh Ádám és Stewart Péter) tudományos jellegű, ám mégis szórakoztató videók és bemutatók segítségével igyekszünk a kémiát népszerűsíteni, így számunkra hatalmas segítséget jelentett ez a program.

Az interaktív „előadás” során – ami sokkal inkább egy nagyon hasznos beszélgetés volt- megismerkedhettünk a közösségi média szerepével és annak fontosságával. Betekinthetést nyerhettünk az online platformok kezelésébe, működtetésébe, a hirdetések és a statisztikák világába.

Sokszor személyre szabott tanácsokat, ötleteket is kaptunk, melyekkel munkásságunkat tovább színesíthetjük. A megszerzett tudásnak köszönhetően későbbi terveinket könnyedebben tudjuk megvalósítani.”– köszönte meg a részvételi lehetőséget Balogh Ádám, az Antocián egyik tagja.

Bugyik Edina,
2016.04.19.

 

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi ErőforrásTámogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett a „Fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő programok támogatása” címmel kiírt pályázatának (NTP-FTH-M-15-0002) támogatásával valósul meg.